Soorten

Lithium Ion batterij

Ongeveer 70% van de thuisbatterijen zijn lithium-ionbatterijen. Ze bieden een vrij grote opslagcapaciteit in verhouding tot hun gewicht en ze zijn vrij snel op te laden. Dit type batterijen wordt ook gebruikt voor elektrische auto’s.

Ze bestaan in verschillende chemische samenstellingen. Het vaakst kom je ze tegen in een combinatie met kobalt, nikkel en mangaan.

Voordelen

Lithium-ionbatterijen zijn van hetzelfde type als de batterijen in elektronica (zoals die van je laptop en smartphone) en in elektrische wagens. Deze technologie heeft het grote voordeel van een hoge energiedichtheid. Lithium-ionbatterijen zijn lichter en compacter dan loodzuurbatterijen en zoutwaterbatterijen. Hun opslagcapaciteit is zeer groot tegenover het gewicht, opladen gebeurt ook snel.

Lees meer – SOLARWATT MyReserve

Zoutwaterbatterijen

In het assortiment thuisbatterijen behoort de zoutwaterbatterij tot de jongste van de klas. Toch kan ze al op heel wat bijval rekenen! Reden? De zoutwaterbatterij is een veilig en ecologisch alternatief voor de lithium-ion batterij.

Hoe werkt een zoutwaterbatterij?

Dit type thuisbatterij biedt een veilige, onderhoudsarme en milieuvriendelijke vorm van energieopslag. Het bestaat uit een kunststof krat dat grotendeels gevuld is met zout en zoet water. Bij het contact tussen beide ontstaat er elektriciteit. Omgekeerd worden ze tijdens het opladen van de batterij opnieuw van elkaar gescheiden.

Andere bestanddelen zijn: mangaanoxide en koolstof-titaniumfosfaat. Net zoals zout en zoet water geen zeldzame stoffen en ook niet giftig! Een zoutwaterbatterij bevat dus geen zware metalen. Dat maakt haar relatief goedkoop, veilig te produceren en eenvoudig te recycleren.

Voordelen

  • Veilig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk

    Door de natuurlijke bestanddelen bestaat er geen brandgevaar of explosiegevaar. Ook hebben de veel voorkomende en niet-giftige stoffen een lage impact op het milieu. Een zoutwaterbatterij vraagt bovendien nauwelijks onderhoud en gaat lang mee, gemiddeld 20 jaar. Dit alles maakt dat ze achteraf makkelijk te recycleren is.

  • Volledig ontlaadbaar

    Je kan in tegenstelling tot andere thuisbatterijen een zoutwaterbatterij tot 100 procent ontladen. Wat een verschil maakt voor je beschikbare hoeveelheid elektriciteit. Het verklaart ook mee haar lange levensduur.

Lees meer – GREENROCK